In Nederland mag je een bedrijf beginnen als minderjarige, hierbij is wel toestemming van je ouders nodig. Een ouder moet samen met jou een handtekening zetten tijdens de afspraak bij de KvK om van je business een feit te maken.

De Kamer van Koophandel zou je niet mogen weigeren, in praktijk schijnt dit wel eens gebeurt te zijn bij een jongere ondernemer. Het kan verstandig zijn om bij sommige velden van het online formulier zoals “verwachte omzet” lekker ambitieus te doen en hoog in te schatten. Hierdoor word er begrepen dat een inschrijving echt nodig is, en een verwachting is overigens geen verplichting.

 

De kosten van een KvK inschrijving

Voor het inschrijven van je onderneming betaal je eenmalig €50, bepaalde bedrijven kunnen je vragen om een bewijs van inschrijving, zo’n uittreksel kost digitaal €7,50, fysiek €15 en is vaak 3 maanden geldig.

 

Hier moet je over nadenken vóór je de inschrijving kunt doen

Een bedrijfsnaam

Dit is misschien het belangrijkste onderdeel van je bedrijf, maar niet het belangrijkste voor inschrijving. Je kunt je bedrijfsnaam later nog aanpassen en je kunt handelsnamen toevoegen, dat houd in dat je vanuit meerdere namen kunt werken. Natuurlijk is het handig als je al een goede bedrijfsnaam paraat hebt, want als je eerst promoot met de een en later switcht naar wat anders kan dat zonde zijn.

De vorm van je onderneming

Dit gaat vooral over de structuur van je bedrijf, voor de hand liggende keuzes zijn een eenmanszaak, BV, VOF of een stichting. Een eenmanszaak heeft 1 eigenaar op papier, velen denken dat dit betekend dat je geen personeel kan hebben maar dat is niet zo, Wat lastiger op te richten is een BV (besloten vennootschap), hier is in sommige gevallen ook een notaris voor nodig, het verschil is dat een BV aandeelhouders heeft waardoor mensen door middel van de aandelen kunnen investeren in je bedrijf. Als je een bedrijf begint met 1 of meer personen maar puur met die mensen eigenaar bent kun je voor een VOF (vennootschap onder firma) gaan. De stichting word meestal opgericht als een organisatie niet het doel heeft om winst te maken in vorm van geld, maar bijvoorbeeld om iets te bereiken of om ergens voor te strijden zoals het milieu, dieren of de behandeling van een ziek persoon.

Wat je gaat doen

In het register moet bekend zijn waar een bedrijf zich mee bezig houd, zoals het verkopen van een eigen kledinglijn of het ontwerpen van logo’s.

De contactgegevens

Ook om een telefoonnummer, e-mailadres, inschrijvingsadres en domeinnaam word gevraagd. Via deze website heb je een zakelijk telefoonnummer via VOIP voor enkele tientjes per jaar, algemeen zoals 085 en netnummers zoals 020 zijn mogelijk.

Veel van deze dingen vul je online in zodat je er een heel tijd over na kunt denken.

 

De inschrijving online voorbereiden

De bovenstaande dingen om over na te denken vul je gemakkelijk in op het online inschrijfformulier van de KvK, dit spreekt erg voor zich en bij veel delen staat extra uitleg zodat duidelijk word wat in te vullen. Vervolgens kun je een afspraak inplannen bij het dichtstbijzijnde kantoor om de inschrijving te bevestigen.

 

De afspraak bij een Kamer van Koophandel kantoor

Om je bedrijf in te schrijven is de laatste stap naar een KvK kantoor te gaan. Hier worden je online ingevulde gegevens doorgenomen, waarbij nodig aangepast, jij en een ouder moeten zich identificeren en een handtekening zetten. Daarna dien je de €50 inschrijfkosten te betalen met PIN, daarna krijg je een map mee met een bewijs van de inschrijving, een brief van de belastingdienst en wat aanbiedingen van bedrijven zoals een boekhoudpakket.

 

Dit is stap 1 van je bedrijf, woehoe! Dat betekend dat je vanaf dat moment ook belastingaangifte moet doen mits je niet voor de kleine ondernemersregeling (KOR) kiest. Hier lees je hoe Belastingaangifte werkt als jonge ondernemer.