Net als bij alle ondernemers wilt de Belastingdienst weten wat je uitspookt, wat ze van je willen weten kan in het begin lastig lijken of zelfs een reden zijn om geen bedrijf te starten, don’t worry! Misschien kun je wel gebruikmaken van de nieuwe Kleine ondernemers regeling waardoor je de eerste jaren totaal geen zorg hebt aan belastingaangiftes.
Zo werkt belastingaangifte
Hoogst waarschijnlijk begin je een eenmanszaak, zonder speciale aspecten zoals personeel moet je 2 soorten belastingaangiften doen.
Omzetbelasting
De aangifte omzetbelasting doe je na ieder kwartaal, daar heb je een maand voor. Hierin laat je de belastingdienst weten wat de inkomsten en uitgaven zijn, dit doe je aan de hand van facturen, bonnetjes of transacties. Voor alles wat je koopt dien je een bon, factuur of ander bewijs van aankoop te bewaren tot 7 jaar. Voor alles wat je verkoopt dien je ook bewijzen te hebben tot 7 jaar, maar hier hoef je niet altijd een factuur voor te maken, een transactie in een kassa kan bijvoorbeeld ook.
Je kunt beginnen met een boekhouding in Excel, de vraag is of je het de frustratie waard vind om een tientje in de maand te besparen. Boekhoudprogramma’s zijn er soms al voor €10 per maand en het neemt veel zorgen af. In dit programma vul je deze zogeheete boekingen in, dit bevat een bedrag, btw tarief, leverancier of klantgegevens en de factuurdatum. Als alle boekingen zijn ingevuld kun je de eindstand berekenen.
Dit is de rekensom voor omzetbelasting in Jip en Janneke taal:
Btw die je berekent aan klanten – btw die je betaald hebt aan bedrijven = wat je moet betalen of terugkrijgt.
Een groot deel van wat jij aan BTW betaald aan andere bedrijven, zoals voor inkopen, krijg je terug. Dit word afgehaald van de BTW die jij aan klanten hebt berekent en dus zou moeten afdragen.
De Belastingdienst heeft een telefoonlijn die je kunt bellen voor vragen, de belastingtelefoon. Het adviesteam van de Kamer van Koophandel is tevens ook bereikbaar, wij van Young can do it zijn geen belastingadviseurs.
Inkomstenbelasting
De inkomstenbelasting doe je binnen 3 maanden na het eind van het jaar, als je een eenmanszaak hebt is deze aangifte ook persoonlijk. In het online portaal van de belastingdienst worden heel wat vragen gesteld waar je waarschijnlijk niks mee te maken hebt, zoals investeren in zeeschepen. Sommige vragen over bedragen dien je te beantwoorden door middel van de statistieken uit je omzetbelasting aangiftes.
Vanaf 2020: de nieuwe Kleine ondernemers regeling (KOR)
In 2020 gaat de nieuwe KOR in, hierdoor hoeven sommige ondernemers geen belasting te rekenen voor klanten en dus ook minder hoeven te doen qua aangifte.
Hoe doe jij de belastingaangifte? Deel je ervaring in de reacties, andere ondernemers leren hier van.