Zoek je naar een PSP (betaalprovider) waarbij je jouw privérekening kunt gebruiken onder de 18?

Een zakelijke rekening openen is zeker iets waar je tegen aan zult lopen wanneer je een tijdje aan het ondernemen bent, om iDeal te accepteren via een PSP en sommige andere bedrijven vereisen een zakelijke rekening. Natuurlijk is het sowieso nodig om je zakelijke en privé uitgaven apart te houden, maar als je geen zakelijke rekening nodig hebt zou dat ook op een tweede persoonlijke rekening kunnen.

Banken zijn gewoon wat lastig hier in, begrijpelijk want ze hebben een hoop extra werk aan je terwijl je de standaard prijs betaalt. 2 jaar geleden belde ik mijn bank om te vragen of dit mogelijk was, ik ben drie keer doorverbonden en er was niemand die mij een antwoord kon geven waar ik wat aan heb, mij werd geadviseerd om even een afspraak te maken.

Uit mijn rondvraag aan andere jonge ondernemers blijkt het bij sommige banken erg per moment te verschillen of ze je wel of geen kans geven, zo heeft iemand een zakelijke rekening bij de Rabobank zonder handlichting, maar verteld de Rabobank klantenservice dat dit niet mogelijk is, het advies is daarom om het gewoon te proberen! Vul dat formulier in en fingers crossed dat het toch lukt.

 

Bij welke bank is een zakelijke rekening mogelijk met handlichting?

 • Rabobank
 • ING
 • BUNQ: Zo’n jaar geleden werd om handlichting gevraagd bij aanmelding, inmiddels krijg je te zien dat je 18 jaar of ouder moet zijn voor het openen van een zakelijke rekening. Proberen contact te zoeken gaat lastig maar is het misschien wel waard.

 

Bij deze banken is een zakelijke rekening (onder de 18) sowieso niet mogelijk

 • KNAB: accepteert geen minderjarigen
 • SNS: accepteert geen minderjarigen
 • Moneyou: accepteert geen nieuwe zakelijke klanten
 • Van Lanschot: we kregen geen direct antwoord op deze vraag maar deze bank biedt alleen zakelijke rekeningen aan in combinatie met een beleggingsproduct met een minimale inleg van €500.000
 • ASN: Het is helaas niet mogelijk om als minderjarige ondernemer een zakelijke rekening te openen bij ASN Bank.
 • Triodos: Sinds 2021 heeft Triodos haar beleid aangepast en is het niet meer mogelijk om een zakelijke rekening te openen als ondernemer onder de 18 jaar.

 

Bij welke banken ben je welkom als minderjarige ondernemer zonder handlichting?

 • ABN: de klantenservice laat weten dat handlichting niet verplicht is voor het openen van een zakelijke bankrekening bij ABN Amro, maar dat de rekening dan op naam van een ouder staat, de vraag is of de ouder hier gevolmachtigd voor moet zijn bij de KvK

 

Niet getreurd! Dit kun je nog proberen:

Ook met een eenmanszaak kun je mensen toevoegen als gevolmachtigde, dit betekend dat een persoon of bedrijf vanuit jouw onderneming handelingen mag verrichten. Je kunt iemand alle rechten geven of beperkingen/limieten toekennen, dit gebeurt ook bij een penningmeester van een vereniging bijvoorbeeld. Een van je ouders of een andere volwassenen zou ingeschreven kunnen worden als gevolmachtigde bij de Kamer van Koophandel om te proberen vanuit zijn/haar naam een zakelijke rekening te openen voor jouw bedrijf, uiteraard iemand die er niet met je geld vandoor gaat.

Dit zeiden de banken er van toen wij ze contacteerden:

 • ING: “Dit zou moeten kunnen als er op het KVK uittreksel duidelijk staat dat de functionaris alle rechten heeft.”
 • Rabobank: “Ik zie dat een handlichting echt vereist is dus deze manier is niet mogelijk.” De vraag is natuurlijk of er bij het controleren van gegevens ook gekeken word naar de leeftijd van de eigenaar van het bedrijf.
 • SNS: “Als er bij een rechtsvertegenwoordiger in het register staat dat hij/zij zelfstandig tekenbevoegd is uit naam van de onderneming kan deze persoon een zakelijke rekening openen vanuit het bedrijf.”
 • BUNQ: “If a legal representative (gevolmachtigde) acts on behalf of your company, their name and function must also be specified on the Chamber of Commerce excerpt.” Bron: https://together.bunq.com/d/1014-who-can-open-a-bunq-business-account/10
 • ASN: “Het is bij ons ook niet mogelijk als een ouder gemachtigd wordt.”

 

Helaas konden wij Handelsbanken niet per e-mail bereiken en is Regiobank (nog) niet op onze vraag in gegaan.

We zijn erg benieuwd hoe jouw ervaring is met banken en een zakelijke rekening openen als minderjarige, laat je het weten in de reacties?